Oras / cultura

Oras / cultura

Brasovul este unul dintre cele mai mari orase din Romania, cu o populatie de peste 253.000 de locuitori, fiind cel de-al 7-lea oras cu cea mai mare densitate din Romania. Brasov este situat în partea centrală a țării, la aproximativ 166 de kilometri nord de București și la 380 de kilometri de Marea Neagră. Este inconjurata de muntii Carpatilor Meridionali si face parte din regiunea Transilvania.

Scurt istoric

Localizarea orașului la intersecția căilor comerciale care leagă Imperiul Otoman și Europa de Vest, împreună cu anumite scutiri de taxe, a permis comercianților saxoni să obțină o bogăție considerabilă și să exercite o puternică influență politică în regiune. Acest lucru a fost reflectat în numele german al orașului, Kronstadt, precum și în numele său latin, Corona, ceea ce înseamnă Crown City (prin urmare, stema orașului este o coroană cu rădăcini de stejar). Fortificațiile au fost ridicate în jurul orașului și au continuat să se extindă, cu mai multe turnuri întreținute de diferite bresle de artizanat, conform obiceiului medieval.

Obiective turistice și principalele atracții ale orasului:

1. Piata Sfatului

Situată în centrul istoric al Brașovului, a obținut dreptul de a deține piețele în 1520, dar a fost locul pentru piețele anuale din 1364, fiind vizitat de comercianți din țară și străinătate. Casele din jurul pieței sunt istorice. Astăzi piața este plină cu un număr de locuri de mâncare și băutură, care au terase în vară. Multe evenimente au loc și aici, concerte, festivaluri, maratonuri etc.

2. Casa Sfatului

Construită în secolul al XIII-lea, casa a servit ca loc de întâlnire pentru consilierii orășeni, cunoscuți sub numele de centurioni. Pe partea de sus a clădirii stă Turnul Trumpeterului, folosit în Evul Mediu ca o veche de veghe pentru a avertiza locuitorii cetății despre orice pericol care se apropie. Astăzi, vechiul Primărie găzduiește Muzeul Județean de Istorie Brașov.

3. Biserica Neagră

Construită între anii 1385 și 1477 pe locul unei biserici anterioare (distrusă de invazia mongolă din 1242), construcția Marienkirche, așa cum era cunoscută în germană, a fost împiedicată de pagubele extinse cauzate de raidurile turcești în 1421. nume nou după dezastru a lovit din nou în 1689, când Marele Foc a ridicat cea mai mare parte a orașului, înnegând zidurile bisericii. Restaurarea a durat aproape 100 de ani. Biserica Neagră este cea mai mare biserică gotică dintre Viena și Istanbul și se mândrește cu cel mai mare clopot bisericesc din România, cântărind în șapte tone.

4. Strada Sforii 

Această stradă este cea mai îngustă din Brașov și se crede că este una dintre cele mai înguste străzi din Brașov. Strada Rope este de aproximativ patru metri și se leagă de strada Cerbului cu strada Poarta Schei. Acesta a fost inițial folosit ca o pistă de acces de către pompieri.

5. Bastionul Tesatorilor

Construit în perioada 1421-1436 și refăcut în 1570-1573, acesta este cel mai mare bastion din Brașov și cel mai bine conservat dintre cele șapte turnuri de observare originale construite în jurul zidurilor orașului. Astăzi, Bastionul Țesătorilor găzduiește un muzeu interesant care poate fi vizitat pe drumul spre Muntele Tampa.

6. Muntele Tampa

Deasupra Bastionului Weaves, de-a lungul laturii sud-est a zidurilor cetatii, este o alee foarte romantica (Aleea Tiberiu Brediceanu), umbrite de copaci vechi si dotate cu multe banci. De aici, puteți face drumeții sau puteți lua telecabina spre vârful Muntelui Tampa, unde a fost construită cetatea defensivă originală.

7. Poarta Ecaterina

Construită în 1559 de către Breasla Croitorilor, este singura poartă originală care a supraviețuit din epoca medievală. Cele patru turnulete sale simbolizează faptul că orașul avea autonomie judiciară și "dreptul de sabie", care era dreptul de a decide asupra pedepsei capitale. În prezent există un muzeu aici.

8. Poarta Schei

Structura de astăzi a fost construită în 1827 de împăratul FRANZ I și a înlocuit vechea vrăjitoare de la Schei, care a fost grav afectată de incendii. Poarta seamănă cu un arc triumfal cu trei deschideri.

9. Cetatea Brasovului

Strategic situat pe un deal cu vedere spre oraș și câmpiile spre nord, cetatea a făcut parte din sistemul existent de fortificație din Brașov. Construit din lemn în 1524, a fost înlocuit cu o structură de piatră în secolul al XVI-lea, care a fost abandonat în secolul al XVII-lea, după ce inovațiile tehnologice au făcut tunuri mai puternice decât clădirea. Astăzi, servește ca restaurant.

10. Turnul Negru

Turnul a primit numele de la un incendiu grav în 1559, când a fost lovit de fulgere. Turnul Negru găzduiește o mică colecție de artefacte legate de război. Există patru etaje, urcând până la vârf pentru o panoramă a Bisericii Negre.

11. Turnul Alb 

Situat pe un deal, va trebui să urcați la 200 de trepte pentru a ajunge la el. Acest turn oferă o priveliște minunată asupra orașului vechi.

12. Prima Școală Românească

    Prima Școală Românească se află în Centrul Vechi din Brașov (Schei) și a fost construită în secolul al XIV-lea. Clădirea este un adevărat monument istoric, fiind lacasul primei bibli românesti, si prima școală Românească din Transilvania, fiind înzestrată cu prima presă de tipărire in limba Romana, numeroase cărți fiind tipărite aici.

 
Casa Sfatului

Casa Sfatului

Biserica Neagra

Biserica Neagra

Strada Sforii

Strada Sforii

Bastionul Tesatorilor

Bastionul Tesatorilor

Prima Scoala Romaneasca

Prima Scoala Romaneasca

Restaurantul Casa Hirscher

Restaurantul Casa Hirscher